Dansk Planteproduktion
Udvalgets formål er at koordinere planteavlsarbejdet på landsplan. Landscentret, Planteavls primære opgave er at støtte de lokale konsulenter med faglig viden, specialrådgivning og metodeudvikling m.v. Rådgivningen omfatter bl.a. dyrkningsmetoder, afgrøde- og sortsvalg, gødskning og planteværn, regelformidling, samt miljø- spørgsmål i relation til planteavl. Landscentret, Planteavl er opdelt i en række emneområder. Tidligere var læ og klima et selvstændigt emneområde, som udførte forsøgs- og forskningsvirksomhed. I dag er Planteavls aktiviteter omkring læplantning hjemmehørende under sektion for korn, frø, og arealforvaltning. Her er det en integreret del af rådgivningen på både natur- og produktionsområdet. Landscentret, Planteavl ønsker at sikre en optimal totalplanlægning af markbruget bl.a. ved læplantning og ved naturpleje på de udtagne arealer. Herunder mulighederne i jagt og kombinationen af skov og agerbrug. I forbindelse med disse aktiviteter søges samarbejdet med Plantning & Landskab, Landsforeningen udbygget. Landsudvalget er repræsenteret i Plantning & Landskabs landsbestyrelse med et medlem, ligesom Planteavls fagkonsulent indgår i Landsforeningen som teknisk tilforordnet.
Frøkildeudvalg
Frøkildeudvalget har til formål: · at medvirke til at fremskaffe landskabsplanter af træer og buske fra klimaegnede sunde ogdyrkningssikre frøkilder med artskarakteristisk vækstform, grenbygning, løv, blomster og frugt, · at besigtige og udpege velegnede frøkilder, der enten kan være naturlige bevoksninger eller plantninger. Udpegningsområdet er værn (læ-bryn-hegn) og form (solitær og allé), · at fungere som rådgivende udvalg på brugernes vegne med hensyn til afkoms- og anvendelsesforsøg, · at virke for udbredelse af kendskabet til og anvendelse af egnede frøkilder til en række hovedanvendelsesområder, · at medvirke til fremskaffelse af tilstrækkelige brugsfrømængder af egnede frøkilder, · at medvirke til at sikre genressourcer ved udpegning af genetisk værdifulde frøkilder til særlige formål, · at søge repræsentation i overordnede kontrol- og fagpolitiske organer og udvalg for koordination af den samlede indsats. Udvalget er bredt sammensat og består for tiden (september 2006) af 26 medlemmer. Plantning & Landskab, Landsforeningen er repræsenteret ved Landsforeningens sekretær. Udvalget er officielt tilknyttet Københavns Universitet, Skov & Landskab, der er sekretariat. Sekretariatsadresse: Frøkildeudvalgets sekretariat Københavns Universitet Rolighedsvej 23 1958 Frederiksberg C Tilbage til Toppen
Udvalget for skovfrø og -planter
Udvalget for Skovfrø og ñplanter er et politisk udvalg, der har til opgave at rådgive ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri og Plantedirektoratet i spørgsmål om produktion og salg af skovfrø og -planter til skovbrugsformål, herunder grøn produktion, og til værn- og læplantningsformål. Udvalget består af 19 medlemmer, der efter indstilling fra forskellige institutioner, foreninger m.v., er udnævnt af Fødevareministeren for en 5-årig periode af gangen. Plantning & Landskab, Landsforeningen er repræsenteret i Udvalget ved foreningens sekretær. Udvalgets sekretariatsfunktion varetages af: Plantedirektoratet Skovbrynet 20 2800 Lyngby tlf. 45 96 66 00
Danmarks Jægerforbund –
Danmarks Jægerforbund er den største jægerorganisation i Danmark og det vigtigste talerør for danske jægere. Danske jægere yder hvert år en stor indsats for det åbne land, bl.a. ved at etablere vildtplantninger og andre gode biotoper for vildtet.
Danmarks Jægerforbund og Plantning & Landskab, Landsforeningen er enige om, at det for begge foreninger indgår som en naturlig del af formål og aktiviteter at søge at påvirke udviklingen i det åbne land hen imod de bedst mulige forudsætninger for mennesker, fauna og flora.
De to foreninger har derfor indgået en samarbejdsaftale, og formålet er:
at få koordineret og udnyttet de eksisterende og kommende ordninger vedr. etablering og pleje af plantninger i det åbne land bedst muligt,
at koordinere og samarbejde indsatsen for nye tiltag, som kan støttes af begge organisationer,
at orientere gensidigt om de aktiviteter i organisationerne, som må antages at have fælles interesse,
at orientere organisationernes medlemmer om de eksisterende muligheder for råd og vejledning, økonomisk støtte m.v. til etablering og pleje af plantninger i det åbne land.
Naturstyrelsen, Vildtplanteordningen
Efter bestemmelserne i Lov om jagt og vildtforvaltning kan der ydes tilskud til anskaffelse af planter til vildtplantninger. Den enkelte lodsejer ansøger via den lokale vildtkonsulent (Naturstyrelsen) om tilskud. På grundlag af oplysninger om jordbund og lignende tildeles lodsejeren et antal planter. Lodsejeren betaler selv en mindre del af planternes pris. Lodsejeren har ikke meget indflydelse på plantevalget, mængde eller leveringstidspunkt. De udleverede arter skal primært tjene som skjule- og fødeplanter til vildtet. Der er indtil videre et meget begrænset samarbejde mellem vildtkonsulenterne og plantningsorganisationen. Plantning og Landskab søger et nærmere samarbejde mellem vildtkonsulenter og de lokale foreninger i forbindelse med kollektive projektere.