Plantning og Landskabs retningslinier for kvalitetsspecifikationer
til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger, etableret efter reglerne i “Landdistriktsstøtteloven” og bekendtgørelse nr. 118 af 21. februar 2011 îbekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantningerî.
RYDNING.
Ved evt. rydning af gamle hegn og stød skal stammer, grene og rødder med diameter over 3 cm fjernes fra hegnslinien. Træer, grene og rødder skubbes ud på tilstødende mark, hvorefter lodsejerne selv har ansvaret for yderligere fjernelse. Rydning skal vedrøre det hegn eller småbeplantning der skal erstattes.
Eventuel overskydende jord jævnes ud i hegnslinien og på tilstødende mark, eventuel bortkørsel foretages af lodsejerne selv.
Eventuelle gamle grøfter eller lignende jævnes med jord fra tilstødende mark, andet jordfyld leveres af lodsejerne.
Større sten m.v. skubbes ud på tilstødende mark, hvorefter lodsejeren selv har ansvar for yderligere fjernelse.
BEPLANTNING.
De enkelte småbeplantninger og hegn på ikke anlægges op af skov – der skal være en afstand på mellem 10 og 15 meter så beplantningernes trækroner ikke kan støde sammen. Hegn må godt nå op til skov.
JORDBEARBEJDNING.
Jordbearbejdningen udføres som en kombination af fræsning og harvning, reolpløjning til en dybde af normalt min. 50 cm og efterharvning.
Hvor jordtypen gør en dyb reolpløjning uhensigtsmæssig (f. eks. svær lerjord) kan reolpløjning erstattes af anden dybdebearbejdelse og almindelig pløjning i mindre dybde.
Hvor dybdepløjning ikke må gennemføres på grund af skjulte fortidsminder, kan pløjning i mindre dybde accepteres. Lodsejeren må samtidigt acceptere en eventuel nedsættelse af plantningens kvalitet på afleveringstidspunktet. Plantebedet skal være gennembearbejdet og jævnt.
PLANTEPLAN.
Såfremt ét af plantningens formål er læ, skal planteplanen være i overensstemmelse med den i bilag 1 angivne læhegnsmodel/principskitse.
Plantesammensætningen skal tage hensyn til lokaliteten, det omgivne landskab og plantningens formål.
PLANTER.
Plantematerialet skal opfylde betingelserne i bilag 1 til gældende bekendtgørelse for plantningsordningen
Planterne leveres i de til de aktuelle plantninger i det åbne land egnede arter og provenienser.
Planterne skal leveres i henhold til den i tilsagnet af Naturerhvervsstyrelsens godkendte artssammensætning, der gælder for projektet.
PLANTNING.
Plantningen udføres manuelt eller maskinelt med de plante- og rækkeafstande, der er aftalt for projektet, normalt en plante- og rækkeafstand på 1,0 –1,5 m
Plantning skal ønskes udført inden 15 maj og senest 1 juni.
EFTERPLANTNING.
Der efterplantes i en 3-årige vedligeholdelsesperioden, hvor manglende eller udgåede planter erstattes efter behov og med hensyn til mængde og type.
Ved efterplantning bør der ikke plantes nærmere naboplanter end disses højde:
Som retningsgivende regler kan anvendes, at:
Et jævnt fordelt planteudfald på 5-10 % kan være helt acceptabelt.
Hvis der mangler 1 plante, efterplantes ikke, med mindre der er stort udfald af en hovedtræart eller en anden for plantningen vigtig art.
Hvis der mangler 2 planter, efterplantes med 1 plante.
Hvis der mangler 3 planter, efterplantes med 2 planter.
Obs: er plantningerne meget nedbidte skal alle planter efterbedres såfremt man vil sikre sig imod reduktion i støtteudbetaling fra myndighederne.
RENHOLDELSE.
Plantningerne renholdes i 3 vækstsæsoner, indtil afleveringsforretningen. For småbeplantninger over ca. 2500 m2, kan der aftales 2 vækstsæsoners renholdelse.
Der renholdes mekanisk, manuelt og/eller kemisk, ligesom biologisk nedbrydelige dækmaterialer kan anvendes.
Anvendes plastdug eller andet ikke nedbrydeligt kunststof som dækmateriale, anbefales dækmaterialet fjernet i forbindelse med afleveringsforretning.
Det er dokumenteret, at selv ganske beskedne ukrudtsmængder kan få katastrofale følger for plantninger i det åbne land.
Ukrudtsvegetationen må derfor aldrig nå en størrelse og/eller tæthed, som vil vanskeliggøre mekanisk rensning.
Her kan lauget evt indføre mere præcise krav til deres forventninger
VILDTSKADER.
Rå-, kronvildt og harer kan forvolde alvorlige skader på nyplantningerne. Forebyggelse af vildtskader ved smøring med vildtafværgemidler eller ved hegning er ikke en del af entreprenørens forpligtelse, men påhviler lodsejeren selv.
AFLEVERINGSFORRETNING
Efter afsluttet renholdelsesperiode gennemfører lokalforeningen/lodsejeren sammen med entreprenøren en afleveringsforretning. Landsforeningen deltager gerne ved kollektive projekter i den udstrækning det er praktisk muligt.
Lodsejeren har her mulighed for at få bedømt, og Landsforeningen at påtale, eventuelle fejl og mangler ved plantningerne.
Efter renholdelsesperioden skal plantningerne være rimelig ukrudtsfrie og have en sådan grenfylde, at fornyet fremspiring af ukrudt begrænses af træers og buskes skyggevirkning (se evt. vildtskader).
Bestanden af træer og buske skal være jævn og med kun uvæsentlige mangler på enkelte træer eller buske (se efterplantning).
For småplantninger over ca. 2500 m2 kan accepteres et jævnt planteudfald på 10-15%
Ved uenighed mellem lokalforening/lodsejer og entreprenør kan Landsforeningens inspektør eller evt. Dansk Landbrugs tekniske tilforordnede i Landsforeningens bestyrelse afgøre, om plantningerne i henhold til projektbeskrivelse og tilsagnets betingelser er tilfredsstillende, og kan tage bestemmelse om, hvorledes eventuelle fejl og mangler skal udbedres, f.eks. ved yderligere renholdelse og/eller efterplantning.
Såfremt resultatet er helt utilfredsstillende, kan der blive tale om tilbagebetaling af dele af eller hele det ydede statstilskud, og, såfremt entreprenøren er ansvarlig for resultatet, af lodsejerens egenbetaling.
Selv om det ikke er nævnt i tilskudsordningens formål i bekendtgørelsens § 1 stk. 3 er der dog i § 1 fastlagt, at beplantningerne bl.a. kan anlægges med det formål at give læ for jordbrugsarealer.
De nedenstående retningslinier og principskitser gælder fortrinsvis for plantninger, hvor ét af formålene er at give læ. Er formålet med plantningen et andet, kan sammensætning, andel af buske og træer m.v. være væsentlig anderledes, f.eks. udelukkende bestå af buske.
Bilag 1
Hegnsmodel/principskitse
I de flerrækkede hegn kan de enkelte rækker have forskellige funktioner, idet vindpresset og lysforholdene ikke er ens i de forskellige rækker. Selv om hegnet i det følgende er lidt skematisk opdelt, må det dog aldrig glemmes, at hegnet er et organisk hele, idet et flerrækket hegn skal opfattes som et ”enkeltrækket med flere rødder”.
Af hensyn til beskrivelsen kan det være hensigtsmæssigt at opdele hegnet således:
1. Vindrække(r) (vestvendt(e) række(r)
Hovedformålet er at give et stabilt læ for vestenvinden/den dominerende vindretning.
Arter til denne/disse række(r) skal være hårdføre, vindfaste og længelevende med
mulighed for rimelig højdeudvikling.
2. Højderække(r)
Hovedformålet er at give hegnet en betydelig højde. Arter til denne række skal
være højdegivende, længelevende og med rimelig hårdførhed og vindfasthed.
3. Karakterrække(r)
Hovedformålet er at afrunde og stabilisere hegnet i læsiden. I denne/disse række(r)
er der mulighed for indplantning af blomstrende buske, ligesom det er
muligt at tage egns-individuelle hensyn.
Afhængig af klimatiske forhold kan hegnet bestå af 1-3 vindrækker, 1-3 højderækker og 1-2 karakterrækker, iflg. bestemmelserne dog sammenlagt ikke over 7 rækker.
Principskitse for 3 rk. plantning
· = buske, = varige bestandstræer, + = ammetræer
(vest)
· · + · · + · · + ·
· + · · + · · + · · +
· · + · · + · · + ·
(øst)
Principskitse for 6 rk. plantning
· = buske, = varige bestandstræer, + = ammetræer
(vest)
· · · + · · · + · · · + · · ·
+ · · + · · + · · + ·
· + · · + · · + · · + ·
· + · · + · · + · + ·
· · + · · + · · + · +
+ · · · + · · · + · · · + · ·
(øst)
Principskitsen skal opfattes som retningsgivende, f.eks. kan også yderrækkerne i et 3-rækket hegn udelukkende bestå af buske, medens antallet af træer i midterrækken øges.
Generelt gælder, at antallet af
Bestandstræer skal være mellem 1/6 og 1/3 af det samlede planteforbrug.
Buske skal være mellem 1/3 og 2/3 af det samlede planteforbrug.
Ammetræer skal være mellem 0 og 1/3 af det samlede planteforbrug.